Kriittisen tiedontuotannon kriisi? -paneelikeskustelu 23.4.2021

Ennen PTTS ry:n vuosikokousta seura järjestää paneelikeskustelun otsikolla
Kriittisen tiedontuotannon kriisi?
Ajankohta: pe 23.4. 10-11.30
Keskustelutilaisuus on avoin kaikille, ja siihen voi liittyä zoomissa: https://jyufi.zoom.us/j/61102780001

Yhteiskuntapolitiikan muotoilussa ja poliittisessa kamppailussa kohtaavat aina paitsi arvot ja ideologiat, myös tiedonintressit ja tiedontuotantoa ohjaavat ongelmanmäärittelyt. Yhteiskunnalliseen tietoon liittyy aina valintoja koskien näkökulmien tärkeysjärjestystä, yhteiskunnallisia prioriteetteja ja oletuksia toimijoiden motiiveista. Niinpä yhteiskunnallisessa tiedontuotannossa on kyse näkökulmien välisestä kamppailusta, eikä ainoastaan faktojen erottamisesta valheista. Vaikutusvaltaisimmat näkökulmat ovat tyypillisesti niitä, jotka saavat julkisessa keskustelussa neutraalien tosiasioiden aseman.


Viime aikoina kriittisen tiedontuotannon edellytykset ovat heikenneet. Elinkeinoelämä pystyy kyllä tiedontuotantoon, mutta vastapainoiset äänet vaimenevat. Yhteiskuntapolitiikkaa tekevät tahot keskittyvät suoraan vaikuttamiseen, tiedontuotannon sijasta korostuvat arvopuhe ja kulttuurisodat, ja tutkimuksen ja median kentän toimijoilla on entistä vähemmän omaehtoista toimintatilaa. Vai onko näin? Ja jos on, mitä se tarkoittaa politiikan ja demokratian kannalta? Minkälaista kriittistä tiedontuotantoa nyky-Suomessa tarvittaisiin? Miten tuolle tiedontuotannolle voidaan luoda tilaa?

Poliittisen talouden tutkimuksen seuran järjestämässä paneelikeskustelussa pyritään hahmottelemaan ilmiötä kokonaisuutena. Puhujat käsittelevät aihetta median, yliopistojen, ay-liikkeen ja järjestöjen näkökulmista. Keskustelemassa ovat ekonomisti Anni Marttinen (SAK), akatemiatutkija Hanna Kuusela (Tampereen yliopisto), Kansainvälisen ihmisoikeustyön päällikkö Tytti Nahi (Reilu kauppa) ja tutkijatohtori Timo Harjuniemi (Helsingin yliopisto). Puheenjohtajana toimii yliopistonlehtori Teppo Eskelinen (Jyväskylän yliopisto).Vieritä ylös